CENTRAL EUROPEAN JAZZ CONNECTION

CENTRAL EUROPEAN JAZZ CONNECTION
concert de jazz
mati, 24 iunie, ora 19.00
Bucuresti, Tinerimea Romana, str. Gutenberg nr. 19.
intrarea libera

Grupul celor patru de la Visegrad este o organizatie regionala care cuprinde Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, colaborarea lor avand drept scop reprezentarea comuna a intereselor economice, diplomatice si politice ale tarilor central-europene. Concertul de jazz CENTRAL EUROPEAN JAZZ CONNECTION sta marturie acestei colaborari de succes si are loc in preajma datei in care Ungaria preda Slovaciei presedintia V4.

Concertul va fi sutinut de artistii:
Kuba STANKIEWICZ (Polonia) – pian
Matúš JAKABČIC (Slovacia) – chitara
FEKETE-KOVÁCS Kornél (Ungaria) – trompeta
Tomáš BAROŠ (Cehia) – contrabas

Pianistul polonez Kuba STANKIEWICZ a studiat la Berklee College of Music in Boston cu Paul Schmeling si Ray Santisi. Si-a facut debutul profesional cu grupul Jan “Ptaszyn” Wróblewski si Zbigniew Namyslowski cu care a inregistrat doua albume (Open, Song of Innocence) si a sustinut turnee prin Statele Unite ale Americii si Mexico. A primit premiul The Oscar Peterson Award si a fost semifinalist in competitia The Thelonious Monk International Jazz Piano Competition din Washington, DC. Dupa reintoarcerea in Polonia a sustinut numeroase concerte si turnee cu grupul sau. In 1993 albumul sau Northern Song a fost votat cel mai bun album de jazz polonez de revista Jazz Forum. A colaborat cu Darek “Oles” Oleszkiewicz, Piotr Baron, Piotr Wojtasik, Cezary Konrad, Scott Hamilton, Sheila Jordan, Harvie Swartz si altii.

Chitaristul si compozitorul slovac Matúš JAKABČIC a studiat la Berklee College of Music in Boston, unde a primit distinctia Charles Mingus Award pentru compozitiile sale de jazz. A studiat cu maestri ca Herb Pomeroy, Greg Hopkins, Ken Pullig si Jon Damian. Participa activ in Gustav Brom Big Band si de asemenea in Czechoslovak Big Band unde isi dezvolta ideile de interpretare muzicala de jazz si fuzion cu Gabriel Jonáš. In prezent este profesor de aranjamente jazz la Conservatorul National din Bratislava si este leader-ul Conservatory Big Band. A fost conducatorul grupului Stop Time, cu care a participat in turnee prin Europa, Algeria si Cuba, iar in 1998 grupul a castigat premiul I la Festivalul de Jazz de la Karlovy Vary in Cehia. In 1993 a primit distinctia de Jazzman of the Year acordat de Fondul Slovac de Muzica. A colaborat cu Orchestra Filharmonica Slovaca. A compus muzica si a facut aranjamente orchestrale pentru un muzical si trei filme. A avut concerte si inregistrari in Paris, Varsovia si Viena.


Trompetistul maghiar FEKETE-KOVÁCS Kornél a studiat la Depatamentul de Jazz a Academiei de Muzica Liszt Ferenc din Budapesta. Are aparitii pe mai mult de o suta de discuri (solo sau colaborare). Ca aranjor orchestral este foarte prezent in scena mahgiara muzicala de jazz, muzica contemporana si pop. Printre formatiile in care a activat e de mentionat: Brass Age, Oláh Kálmán Sextet, Blacksmith Workshop si Dés László Septet. Este membru fondator al Budapest Jazz Orchestra, si a fost director artistic al orchestrei intre 1998-2005. Din 2005 este leader-ul formatiei Modern Art Orchestra, iar din 2005 canta cu propria formatie, Kornél Fekete-Kovács Quintet. In cariera sa a colaborat cu grupuri renumite ca IASJ Big Band (Copenhaga), EBU Big Band (Amsterdam-Budapesta), Brande International Music Workshop Orchestra (Danemarca), UMO Jazz Orchestra (Finlanda), Finnish-Hungarian Jazz Workshop (Finlanda). Printre compozitiile proprii putem aminti The Budapest Jazz Suite, care a fost inregistrat la BMC Records si interpretat de Budapest Jazz Orchestra si UMO Jazz Orchestra din Helsinki, sau The Wayfarer care a aparut pe un CD inregistrat de Budapest Jazz Orchestra in colaborare cu David Liebman. Cea mai recenta creatie a sa, Timpani Concerto, scris in colaborare cu Béla Zsoldos a avut premiera cu Modern Art Orchestra in 2006 la MOL Budapest Jazz Festival. A colaborat cu artisti de renume ca Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Gary Willis, Wallace Roney, Julian Joseph, Herbie Mann, Marilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Mario Gonzi, etc. A castigat premiul Artisjus de doua ori (in 2000 si in 2004), premiu ce se acorda de Fundatia Muzicala Artisjus din Ungaria pentru excelenta in muzica si a primit in 2002 Premiul eMeRTon pentru Compozitorul Anului.

Contrabasistul ceh Tomáš BAROŠ apatine generatiei tinere pe scena de jazz a muzicii contemporane. A studiat contrabas la Colegiul de Muzica din Praga cu profesorul Květoslav Borovička. In 2003 a primit distinctia Solo Player of the Year la International Jazz & Blues Festival din Ústí nad Labem, iar in 2004 a beneficiat de o bursa la Berklee College of Music din Boston. A colaborat cu artisti si muzicieni renumiti ca Peter Beets, Dennis Rowland, Pavel Wlosok, Pablo Held, Alex Sipiagin, Igor Buttman, Douglas Sides, Winand Gabor, Ryan Carnieux, Elsa Valle, Harry Sokal, Uwe Plath, Karen Edwards, Lubos Sramek, Klaudius Kovac, Jure Pukl, Milo Suchomel, Karel Ružička jr. si senior., Emil Viklický, Marián Ševčík, Ondřej Štveráček Quartet, Radovan Tariška Sextet, David Dorůžka, Ďuso Julius Baroš Quintet, Ondrej Krajňák Trio, Olga Škrancová Band, Bigband Gustava Broma, Bigband Matúša Jakabčice, Iva Bittova, George Mraz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *