Clujul dedica finalul lunii aprilie jazzului

Festivalul Jazz Napocensis si Ziua Internationala a Jazzului au loc la finalul lunii aprilie la Cluj-Napoca, pentru deliciul iubitorilor de muzica buna.

 

Cluj can Jazz 2014! Anul acesta manifestarile de celebrare a Zilei Internationale a Jazzului incep cu editia a 17-a a Festivalului National Studentesc Jazz Napocensis, care va avea loc pe 28 si 29 Aprilie la Casa de Cultura a Studentilor, sub coordonarea neobositei legende a jazzului clujean, profesorul Stefan Vannai.

Aprilie e declarata la nivel mondial Jazz Appreciation Month, iar cu aceasta ocazie, Clujul aduce impreuna intr-un program complex, artisti internationali și legende locale ale jazzului clujean.

 

 

Luni 28 aprilie, 19:00 Casa de Cultura a Studentilor:

– Junetrip

– Jazzy Mood

– Oscar Jazz Band

– Jazztet

– Big Band Gaio

 

Marti 28 aprilie, 19:00 Casa de Cultura a Studentilor:

– Body and Soul Treatment by Dr. Jazz

 

Miercuri, 30 aprilie, celebrarea Zilei Internationale a Jazzului, ora 19.45, Casa de Cultura a Studenților (intrare pe baza de billet):

– Ola Onabule (UK)

– Hailey Tuck  (USA)

– Angela Avetisyan 4tet (RU)

– Andrea Bonioli 4tet (IT)

– Villu Veski (ES)

– Big Band Gaio (RO)

 

Mai mult, intreaga zi de 30 aprilie e incarcata de activitati dedicate tuturor melomanilor si studentilor: workshop-uri de jazz, sesiuni de jazz poetry si jazz romanesc. Iubitorii de jazz pot gasi programul complet al manifestarilor de la finalul lunii aprilie pe site-ul: www.JazzDay.ro.

Un plus de greutate zilei de 30 Aprilie, il va oferi si Ambasadorul Zilei Internaționale a Jazzului in Romania, Prof. Dr. Virgil Mihaiu, care va sustine un Curs de Estica Jazzului / Jazzul ca limbaj universal – Jazz si Poezie de la ora 15.30, in Sala 32  “acces gratuit” (locatia de desfasurare: Sala 32 Casa de Cultura a Studentilor). Virgil Mihaiu este scriitor, jazzolog si diplomat roman, poliglot, promotor cultural, performer de jazz-poetry. S-a afirmat ca poet al “generatiei ‘80” si al gruparii “Echinox” de la Cluj si este unul dintre cei mai importanti critici de jazz din Europa. Intre 1981-1992 a fost redactor al revistei Jazz Forum, revista Federatiei Internationale de Jazz (Varsovia), iar din 2001 este primul est-european cooptat in colegiul redactional multinational al publicatiei pivot a jazzologiei mondiale – Down Beat. Intre 2006-2012 devine intaiul director al Institutului Cultural Roman din Lisabona și ministru consilier pe langa Ambasada Romaniei din Portugalia.

 

„Salutam pasiunea, perseverenta si performantele celor care au pornit miscarea clujeana de jazz și au contribuit la dezvoltarea jazzului din Romania, lasandu-si amprenta pe generatii intregi de voci bune si instrumentalisti de renume, care poarta numele Clujului si al Romaniei pe scene importante ale jazz-ului mondial.”, declara organizatorii Jazzday Romania.

 

Anul acesta, in jurul Zilei Internationale a Jazzului s-au reunit comunitati de jazz din intreaga tara. Astfel, multiple manifestari si concerte dedicate jazzului se vor organiza in Cluj, Zalau, Alba-Iulia și Bucuresti, alaturi de entitati importante din industria muzicala de profil: JazzRadio.ro, Alba Jazz, Jazz Compas, Jazz.ro, Jazz Napocensis, Academia de Muzica Gh. Dima, JazzDay. La nivel global, aceasta zi internationala este sarbatorita in peste 200 de oraşe sub patronajul UNESCO.

Cluj can Jazz! Romania can Jazz!

 

 

 

 

 

Despre Ziua Internationala a Jazzului

 

In noiembrie 2011, cu ocazia Conferintei Generale UNESCO, comunitatea internationala a proclamat 30 aprilie ca “Ziua Internationala a Jazzului”. Acesta zi are rolul de a reuni comunitati, scoli, artisti, istorici, academicieni si pasionati de jazz din toata lumea pentru a sarbatori si pentu a invata despre arta jazz-ului, radacinile sale, viitorul si impactul lui.

 

Romania s-a alaturat in 2013 celebrarii globale,  cu un program complex, derulat la Cluj-Napoca, pe parcursul intregii zile de 30 aprilie. Printre artistii care au omagiat jazzul la Cluj, anul trecut se numara Budapest Jazz Orchestra, Elena Mindru Quintet, Mood Quartet, Jazzy Mood s.a.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *