Doua lansari de exceptie ale muzicianului Lucian Ban

Primavara aceasta au loc doua lansari de exceptie ce il au ca protagonist pe pianistul, liderul, compozitorul si aranjorul Lucian Ban.  Alaturi de grupul new-yorkez ELEVATION lanseaza in Bucuresti, pe 27 aprilie, albumul Mystery editat de Sunnyside Records urmand ca pe 14 mai, Lucian Ban si Mat Maneri sa isi lanseze albumul Transylvanian Concert pentru legendara casă de discuri ECM Records.

 

Dupa nenumarate turnee si concerte de ambele parti ale Atlanticului (inclusiv un concert sold out la ARCUB in Noiembrie 2011) grupul new yorkez Elevation, condus de muzicianul de jazz de origina romana Lucian Ban, lanseaza intr-un turneu european albumul Mystery editat de prestigioasa casa de discuri americana Sunnyside Records.

 

Alaturi de pianistul Lucian Ban trei dintre cele mai marcante personalitati ale jazz-ului contemporan sunt reunite in grupul Elevation: Abraham Burton, Brad Jones, Nasheet Waits. Cei patru creeaza o muzica ce reinventeaza idiomul, un flux sonor ce coboara din marea traditie a jazz-ului, dar se indreapta creativ spre viitor. Ei reprezinta ”noul jazz” in forma sa cea mai spectaculoasa.

Numit de Todd Barkan, curator Lincoln Center, ”unul dintre cei mai mari saxofonisti tenori ai timpului nostru”, Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: ”Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cantat vreodata. Are multa emotie si traire, are si un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirica.”

 

La randul sau, Lucian Ban considera ca: ”Intre mine si Abraham exista o chimie muzicala si umana cu totul particulara. El este unul dintre cei mai mari cunoscatori ai traditiei jazz-ului american si poseda un simt al melodiei uluitor, cu totul unic intre muzicienii de jazz”.

 

Muzica grupului Elevation – pe care in curand o vor putea asculta si bucurestenii – a fost apreciata de Time Out New York drept o mostra de ”jazz post-bop care se indreapta spre avangarda fara sa piarda efervescenta swing-ului”.

 

Concertul va avea loc la ARCUB, pe 27 aprilie. Mai multe detalii pe site-ul ARCUB si pe Facebook.

In mai 2013 Mat Maneri & Lucian Ban vor celebra printr-un turneu european lansarea  albumului Transylvanian Concert pentru legendara casa de discuri ECM Records. Inregistrat in inima Translivaniei la Opera din Targu Mures (Palatul Culturii), albumul al carui titlu a fost sugerat chiar de Manfred Eicher, directorul ECM, reprezinta documentul unui concert extraordinar – unul din acele rare momente in muzica live cand chimia dintre muzicieni intra in terenul magicului, iar rezultatele sunt cu totul aparte.

 

Mat Maneri si Lucian Ban si-au inceput colaborarea odata cu Enesco Re-Imagined: celebrul proiect ce a reinterpretat muzica lui George Enescu dintr-o perspectiva a jazz-ului contemporan. Albumul cu acelasi titlu (Sunnyside Records 2010) a castigat nenumarate distinctii si elogiul presei internationale, grupul sustinand concerte in toate festivalurile si salile majore de ambele parti ale Atlanticului.


Albumul Transylvanian Concert contine o serie de compozitii originale ale celor doi muzicieni si un spiritual afro-american „Nobody Knows the troubles I’ve seen”, toate interpretate live in acustica extraordinara a Operei din Targu Mures. Editarea concertului de catre prestigioasa casa de discuri ECM va pune Romania pe harta jazz-ului mondial.

 

Concertul din Bucuresti este singurul eveniment din turneul european care il are ca invitat pe celebrul saxofonist Evan Parker, unul dintre figurile centrale ale scenei europene de avangarda si improvizatie si o legenda a jazz-ului britanic. Acesta revine in Romania pentru prima oara dupa un sfert de secol!

Concertul este programat pentru 14 mai, la Teatrul Odeon – mai multe detalii aici.

 

 

Ne bucuram foarte mult ca Lucian Ban continua sa se afirme la nivel international iar cele doua colaborari sunt o mare realizare pentru un artist. Felicitari, Lucian, ne vedem la cele doua lansari!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *