artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
E

+Enache, Teodora

 

Teodora Enache (n.30 septembrie 1967, Onesti)este o cantareata de jazz romanca, stabilita in SUA.

Licentiata in matematica la "Universitatea Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a urmat si cursuri de canto la "Academia de Muzica" din Iasi, si studii de canto, improvizatie si armonie cu Johnny Raducanu si Edmond Deda, dar si cursurile "Rhythm And Bongos" cu Maurice de Martin. Debutul ei a avut loc in anul 1993, odata cu Festivalul de Jazz de la Sibiu, incununat cu premiul pentru debut. Au urmat apoi Festivalurile de Jazz de la Bucuresti, Brasov, Iasi, Timisoara. In 1995, canta la Constanta cu pianistul american de origine romana Iancsy Korossy. In 1998 concerteaza in Milano alaturi de Guido Manusardi - pian, Lucio Canetti - bass si Luigi Bonafe - tobe, iar in 1999 la Festivalul de jazz din Valtelina este acompaniata de Johnny Raducanu - pian, Alin Constantiu - clarinet, Jean Stoian - chitara si Tuddy Zaharescu - tobe.

 

Revine in tara pentru un concert cu pianistul american Valentin Radu (Bridge Over Trouble Water - simfonic jazz) si cateva concerte de club (Laptaria lui Enache, Art Jazz Club si Green Hours Club), in formula Johnny Raducanu & Friends, ca apoi suita de turnee internationale sa continue. In 2000, urmeaza "Roof Garden Recital" la Roma cu Johnny Raducanu la pian, iar in Franta, "Jazz In Marciac Festival", acompaniata de Eric Legnini - pian, Oliver Temime - saxofon, Fabien Marcoz - bass si Jacques Pierre Arnaud - tobe.

 

Premiile care i-au rasplatit talentul au fost cele de la Festivalurile Internationale de Jazz de la Cluj, Mendem (Germania) si Szolnok (Ungaria). De asemenea, revista franceza "Jazz Hot" publica o elogioasa cronica la aparitia albumului sau "Meaning Of Blue" si un articol special dedicat personalitatii muzicale a Teodorei Enache, in numarul din februarie 2002.

http://www.teodoraenache.com/

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund