artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
M

+Mădălina, Pașol

+Man, Alex

Alexandru Man (n.23 aug.1969, Targu Mures) a inceput studiul chitarei in 1983. In anii ‘80 a cantat muzica rock fiind membru fondator al trupei Polifon din Targu Mures. Incepand cu anii '90 odata cu deschiderea accesului la informatii din exterior, avand acces la materiale de studiu al jazz-ului, s-a orinentat treptat catre jazz. In a doua jumatate a anilor '90, pe langa propriul trio alaturi de Nagy Zsolt si Hollandos Zoltan, a colaborat cu muzicieni de jazz precum Maria Raducanu, Sorin Romanescu, Eddie Neumann, Cristi Soleanu, Catalin Razvan, Ciprian si Tudor Parghel, Marius Popp, formatia Jazz Unit, etc.

La sfarsitul anilor '90 alaturi de Nagy Zsolt si Bibo Lajos a activat in orchestra Teatrului National Tirgu-Mures. Dupa anul  2000 a cantat cu contract in tarile scandinave. Activitatea muzicala pana in 2007 a fost sporadica, in rarele ocazii in care a urcat pe scena colaborand cu muzicieni de jazz cunoscuti in Romania si nu numai.

In 2010 a absolvit Facultatea de jazz Richard Oschanitzky din cadrul Universitatii Tibiscus Timisoara, iar in perioada de studii a avut ocazia de a colabora cu muzicieni americani, precum Eldad Tarmu, Henry Franklin si a fost cooptat in noi proiecte cum ar fi noua formula Bega Blues Band, alaturi de care activeaza si in prezent. 
Frecventele colaborari cu saxofonistul Lucian Nagy sau proiecte alaturi de contrabasistul Pedro Negrescu au fost primele semne ale unei preioade noi. Intesificandu-si activitatea muzicala, a colaborat cu Luiza Zan si big band-ul Mc Neese State University condus de saxofonistul Rick Condit. 
Tot in 2010 printre partenerii de scena se numara Gyarfas Istvan. Colaborarea cu Istvan s-a dovedit a fi una fructuoasa. Dezvoltand mai departe acest proiect au evoluat in 2011 in cvartet de chitare alaturi de Sorin Romanescu si Juhasz Gabor. De asemenea, recent a luat parte la un proiect international cu muzicieni din patru tari: Cehia, Polonia, Ungaria, Romania.

Colaboreaza frecvent cu chitaristul Sorin Romanescu in proiectul Standards On Double Six initiat in 2010, proiect caruia i se alatura si Luiza Zan. 
In prezent este masterand la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti la sectia Jazz din cadrul Facultatii de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala.

http://www.alexman.ro

+Mandrila, Dan

Dan Mandrila (n. 1938, Chisinau — d. 31 decembrie 1992) a fost un saxofonist, conducator de formatie si compozitor roman de jazz si muzica usoara. Este considerat unul dintre cei mai buni saxofonisti romani din toate timpurile.

+Mezei, Gabriel

Gabriel „Gabi” Mezei (n. 1921, Abrud) este un chitarist si clarinetist de jazz.

Nascut intr-o familie de muzicieni, face studii particulare. In anii '50 este  membru al orchestrei „Electrecord” condusa de Teodor Cosma si al orchestrelor de la restaurantele „Zissu” si „Mon Jardin”.

Este considerat „cel mai bun acompaniator roman de stil clasic avand un ritm riguros, precis ce degajeaza un puternic swing” (Mihai Berindei, Dictionar de jazz, Ed. Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1976, p. 181)

+Milea, Catalin

+Mindru, Elena

Elena Mindru (n.1988, Cluj) a studiat de mic copil vioara si pian, pana cand la 15 ani a descoperit jazz-ul. A fost acceptata la Berklee College of Music din Boston insa din cauza bursei insuficiente si-a continuat studiile la Academia de Muzica "Gheorghe Dima", cu profesori ca Adrian Pop, Peter Szegho, Cornel Groza sau Cornel Taranu. In 2008 si 2009 a participat la workshop cu expertul vocal Mary King de la Royal Academy of Music din Londra si in 2010 a urmat un curs de jazz predat de Darius Brubeck. In acelasi timp a inceput sa cante cu muzicieni faimosi precum Sorin Romanescu, Lucian Nagy, Andrei Tudor, Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman, Borislav Petrov si altii.

In 2012 a primit premiul al II-lea si premiul publicului la Montreux Jazz Festival, cu un juriu prezidat de marele Quincy Jones. Elena Mindru a si fondat o casa de discuri (EM Records) unde a inregistrat albumul de jazz Romanian Christmas Stories

http://www.elenamindru.ro/

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund