artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
P

+Parghel, Anca

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Campulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timisoara) a fost o cantareata si profesoara de jazz.

Dupa ce a terminat Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica, tot din Iasi, unde si-a dat licenta cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizatiei. Pana in 1989 a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava  si la Conservatorul din Bucuresti, precum si la Conservatoarele din Belgia, Germania (Leipzig, Munchen, Oldenburg), in Marea Britanie si la Chisinau.

A cantat in cadrul marilor festivaluri de jazz incepand cu 1984 (Bucuresti, Brasov, Sibiu, Nurnberg, Leipzig, Varsovia, Viena, Liège, Munchen, etc), dar si in cluburile de jazz din Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria si Elvetia.

Stabilita in Bruxelles, Anca Parghel si-a continuat activitatea la catedra, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles si la Conservatorul Lemmens, dar si ca muziciana si vocalista pe scenele de jazz din Belgia, Germania si Olanda in formule de trio, cvartet sau cvintet, a caror componenta cuprinde pe Ciprian Parghel la bass, Tudor Parghel baterie, si Puiu Pascu la pian.

In 2008 Anca Parghel a fost diagnosticata cu caner ovarian, iar pe 5 decembrie 2008 a decedat la Spitalul Județean din Timisoara.

+Popp, Marius

Marius Popp (n. 1935, Sibiu) este un compozitor si pianist de jazz autodidact din Romania.

Participa la multe festivaluri de jazz: Ploiesti, Sibiu, San Sebastian, Ljubliana, Praga, Varsovia etc. Canta cu Lionel Hampton cand acesta a avut un concert in Bucuresti (1971). Membru al sextetului lui Mihai Berindei, al Cvartetului de jazz Bucuresti, colaborator cu Aura Urziceanu, Pedro Negrescu, Eugen Gondi, Johnny Raducanu etc. A efectuat nenumarate inregistrari la Radio si Televiziune, la Electrecord (Seria jazz).

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund