artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
R

+Raducanu, Johnny

Johnny Raducanu (n. 1 decembrie 1931, Brăila - d. 19 septembrie 2011) a fost un contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie roman de etnie roma.

Pe numele sau real Raducan Cretu, s-a nascut intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretul Solcan. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.

+Raducanu, Maria

Maria Raducanu (n. 3 noiembrie 1967, Husi, jud. Vaslui) este o cantareata de jazz din Romania.

A studiat vioara si chitara, alaturi de Literatura franceza la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si la Universitatea Bucuresti.

+Romanescu, Sorin

Sorin Romanescu (n. 1 iunie 1968) este un chitarist si basist (chitara bas) roman de jazz si de muzica experimentala.

Absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti (facultatea Transporturi), Sorin Romanescu si-a schimbat traiectoria profesionala prin cursuri la Scoala Populara de Arta din Bucuresti (curs de improvizatie jazz la clasa profesorului Marius Popp), urmand apoi facultatea de Compozitie din cadrul Academiei de Muzica Bucuresti. De altfel a continuat sa participe la cursuri internationale de jazz ("Summer Jazz School" in Peruggia, Italia si "Movement on the edge" - curs de improvizatie coregrafica sustinut de coregraful Mark Thompson si compozitorul Nuno Rebelo").

Participa la festivalurile de jazz din Bucuresti, Sibiu, Brasov si Cluj in perioada 1991-2000, dar organizeaza un turneu de jazz si in Germania in 1996. Are colaborari cu muzicienii de marca ai jazz-ului romanesc din toate generatiile: Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Nicolas Simion, Toni Kuhn si mai tinerii Vlaicu Golcea, Maria Raducanu, Marta Hristea, Pedro Negrescu, Catalin Razvan, Victor Miclaus, Dinu Simon, Eugen Nichiteanu, Vlad Popescu, Florin Raducanu, Mihai Iordache, Catalin Milea sau Eddi Neumann;

Concertele de club au loc in formule de trio, alaturi de Vlaicu Golcea si Vlad Popescu (Eugen Nichiteanu), abordand un repertoriu bazat in principal pe compozitii proprii. De asemenea este interesat si de muzica de dans contemporan, colaborand cu Vava Stefanescu (cu care participa la festivalul international de dans contemporan AEROWAVES din Londr in ianuarie 1999), Eduard Gabia si Florin Fieroiu.

Colaboreaza cu grupul "Sarmalele reci" in perioada 1993-1996, ca basist si grupul cantaretei Paula Selling "The 7th Heaven". Participa in perioada 2002-2005 la toate manifestarile jazz-istice importante din tara (Sibiu, Brasov, Bucuresti), fiind membru permanent al grupurilor East Village sAievea.

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund