artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
U

+Urziceanu, Aura

Aura Urziceanu (n. 14 decembrie 1946, Bucuresti) este o cantareata si compozitoare de jazz din Romania, considerata una dintre cele mai importante voci romanesti ale genului. In primii sai ani de activitate a interpretat muzica usoara, iar mai tarziu a abordat si repertoriul de muzica populara romaneasca.

In primavara lui 1966, cantareata este distribuita in spectacolul Jazz–jazz–jazz, prezentat la Teatrul Evreiesc de Stat, alaturi de pianistul Janos Korossy, contrabasistul Johnny Raducanu, bateristul Miki Manaila si balerinele Miriam Raducanu si Cecilia Hoppe. Se face remarcata in jazz cu o adaptare a Rapsodiei romane nr. 1 de George Enescu.

Interpreta sustine turnee in compania celor mai prestigioase orchestre romanesti de jazz si de muzica usoara. In continuare concerteaza in tara, apoi din nou in Uniunea Sovietica (1968) si inapoi in tara, cu pianistul Horia Ropcea. Urmeaza concerte impreuna cu Edmond Deda la pian, sustinute la sala „Dalles” si la Teatrul „Ion Vasilescu” din capitala.

In 1972, Aura Urziceanu isi face debutul international pe scena de la Carnegie Hall (New York) cu formatia pianistului si sefului de orchestra american Duke Ellington. Va mai canta alaturi de alte nume importante ale muzicii de jazz, precum cantareata Ella Fitzgerald, pianistii Bill Evans, Ahmad Jamal si Hank Jones, seful de orchestra Quincy Jones, trompetistii Dizzy Gillespie si Thad Jones, saxofonistul Paul Desmond, chitaristul Joe Pass si bateristul Mel Lewis.

Efectueaza turnee si in Australia, Brazilia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Japonia, Polonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii etc. Face parte din juriile unor concursuri internationale desfasurate la New York si Toronto.

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund