B |
+Badila, Decebal
Nascut la Constanta la 19 februarie 1968, Decebal Badila se inscrie intr-o importanta pleiada de basisti si contrabasisti romani de muzica simfonica, jazz si rock. Initial atras de pian, a devenit curind, un admirator fara rezerve al fratelui sau mai mare, regretatul contrabass-ist virtuoz si profesor de renume international Ovidiu Badila. Astfel, a invatat de timpuriu a stapini tainele acestui instrument, dobindind la virsta de 11 ani primul premiu ca solist la bass-ul acustic, in cadrul Festivalului National de Muzica.
Din 1984 a adoptat ghitara bass; s-a perfectionat in scurt timp, definindu-si o maniera proprie de interpretare. Drept recunoastere a talentului sau, a fost invitat a sustine la Televiziune recitaluri solo. In 1986, topurile de jazz il desemnau deja drept cel mai bun instrumentist la contrabass acustic si bass electric din Romania, motiv pentru care i s-au propus numeroase colaborari cu artisti de jazz si de muzica pop. Intre 1987 si 1990, Decebal Badila a urmat – in paralel cu activitatea sa muzicala, studii de matematica si fizica la Universitatea din Bucuresti. Din 1990, s-a stabilit in Germania, mai intii ca student la Colegiul de Muzica din Köln, pe care l-a absolvit cu titlul „Master Degree with honour”.
L-a cunoscut pe virtuozul pianist Eugen Ciceu - Cicero in Germania dar in august 1994, a colaborat pentru prima oara cu el, in cadrul unui concert sustinut de pianist la Bucuresti. A fost inceputul unei conlucrari neintrerupte intre Decebal Badila si Eugen Cicero, pina la trecerea acestuia in nefiinta, in 1997.
Gratie disponibilitatilor sale de exceptie – tehnica instrumentala surprinzatoare, simt ritmic, memorie si fantezie improvizatorica, subtilitate armonica, cariera lui Decebal Badila atit ca muzician de studio cit si ca performer live a insumat un mare numar de participari la inregistrari, concerte, emisiuni TV si festivaluri de jazz in Europa, Asia, America Latina alaturi de Clark Terry, Sammy Nestico, Bob Mintzer, Larry Coryell, Chaka Khan, The Temptations, The Supremes, Bireli Lagrene, Marc Russo, Brandon Fields, Graham Haynes, Shirley Bassey, Maria Schneider, Koono, Horst Jankowski, Markus Stockhausen, Tony Lakatos, Wolfgang Haffner, Peter Weniger, desigur Eugen Cicero si multi altii.
Discografia proprie cuprinde pina in prezent doua interesante albume de autor: „Nothing But Bass” (1995) care s-a bucurat de o recunoastere internationala pentru harul melodic si imaginatia dovedita in compozitiile sale, si „Archibald’s Dance” (2001), CD de bass solo apreciat pentru putin comuna virtuozitate si muzicalitate, ca si pentru ineditul si modernismul creatiilor.
Din 1997 este membru al Big band-ului „SWR” din Stuttgart. O dimensiune noua venind sa intregeasca in anii din urma portretul artistului, a constituit-o pentru Decebal Badila descoperirea si cunoasterea de la sursa a muzicii braziliene, bass-istul activind adesea in Sao Paolo.
Aparitiile sale la editiile 2004 si 2005 la Festivalul International de Jazz de la Bucuresti au venit sa reconfirme si in tara incontestabila consacrare a artistului pe scenele lumii.
|
+Balanescu, Alexandru
Alexandru Balanescu (n. 11 iunie, 1954, Bucuresti) este unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani. El este de asemenea un prolific compozitor. Balanescu s-a nascut in Romania unde si-a inceput studiile la 7 ani studiind apoi la renumite scoli de muzica din Ierusalim, Londra si New York. El s-a stabilit apoi la Londra unde a lucrat in anii '80 alaturi de cele mai importante grupuri de muzica ale momentului. Incepand cu 1979 este liderul grupului de muzica Michael Nyman cu care concerteaza in toata lumea timp de 15 ani. Inregistreaza si concerteaza alaturi de Pet Shop Boys. Face parte apoi din Arditti Quartet dupa care formeaza faimosul Balanescu Quartet cu care face turnee in Europa si Statele Unite, participand de asemenea la renumite festivaluri de muzica atingandu-si scopul de a crea o muzica mai accesibila si comunicativa.
A avut colaborari muzicale cu nume celebre precum John Lurie, Kraftwerk, Michael Nyman, Andy Shepperd, Carla Bley sau Gavin Bryars si colaborari cu regizori de film renumiti precum Peter Greenaway, coregrafi, regizori de teatru, de film sau designeri vestimentari. Balanescu a compus muzica pentru numeroase filme precum: Angels and Insects (dir. Philip Haas), Le Poulpe (dir. Guillaume Nicloux), Il Partigiano Johnny (dir. Guido Chiesa), Eisenstein (dir. Renny Bartlett) şi cel mai recent Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (dir. Catalin Mitulescu), de asemenea documentare si peste 20 de filme de animatie. Balanescu inregistreaza la casa de discuri Mute Records din Londra, casa de discuri a unor trupe ca Depeche Mode sau Moby.
http://www.balanescu.com/
|
+Balogh, Arthur
Contrabasist al Orchestrei de Camera Wurtemberg, Heilbronn, Arthur Balogh a inceput studiul pianului la varsta de sase ani ca elev al Liceului de Muzica "Ion Vidu" Timisoara. La varsta de cinsprezece ani, incepe studiul contrabasului la clasa prof. Marian Utanu. Paralel cu studiile universitare la Universitatea Natională de Muzica Bucuresti, unde ulterior in anul 2004 ocupa postul de asistent la clasa de jazz, Arthur Balogh este angajat al Orchestrei Nationale Radio. In decursul celor sapte ani petrecuti in Bucuresti, contrabasistul este prezent pe scena nationala de jazz in diverse formule (Mircea Tiberian, Aura Urziceanu, Nicolas Simion si multi altii) si apare pe 8 discuri, dintre care amintim: Ensemble Raro & Friends – “The Seasons”, Sam Newsome & Lucian Ban – „Romanian - American jazz suite”, Teodora Enache - „Radacini”. Ajuns in Germania in anul 2007, continua studiile la Facultatea de Muzica Nurnberg, la clasa prof. Dorin Marc. Dupa obtinerea masteratului, timp de sase luni, Arthur Balogh canta in Orchestra Teatrului de Stat, Stuttgart. In anul 2010, obtine postul de contrabasist la Orchestra de Camera Wurtemberg, Heilbronn. Pasiunea pentru jazz este o constanta in viata artistului, al carui prim album ca band leader il putem astepta pe piata la sfarsitul anului 2013.
Premii: 2007 - Societatea Nationala de Radio premiul - Cel mai bun quartet de Jazz – alaturi de Cristian Soleanu, Vlad Popescu, Sorin Romanescu 2004 - Societatea Nationala de Radio, premiu - Cel mai bun quartet de jazz alaturi de Garbis Dedeian 2003 - Societatea Nationala de Radio, premiu “The Best New Artists”- New Academic Jazz Quartet, (N.A.J.Q.) 2002 – Marele Premiu pentru cea mai buna formatie, N.A.J.Q. la Festivalul Concurs de Jazz “Napocensis” 2002 Cluj, Romania 1998 - Premiul I - contrabas – Olimpiada Nationala de Interpretare Muzicala
|
+Ban, Lucian
Pianist, lider de trupa, compozitor si aranjor, Lucian Ban (n.1969) isi are originile in Ardeal, mai precis la Cluj-Napoca.
Dupa ce a luat in particular lectii de pian in orasul sau natal, a studiat compozitia la Academia de Muzica din Bucuresti din 1992 pana in 1995. El a fondat `The Jazz Unit` in 1994 si a scos pe piata doua discuri: "Changes - Live at Green Hours" in 1998 si "From now on", care a fost ales cel mai bun album de jazz al anului 1999 din Romania. In acelasi an (1999) s-a mutat la New York, unde a studiat cu Charles Tolliver, Reggie Workman, Phil Markowitz si Junior Mance la The New School Jazz Program. In aceasta perioada a fondat impreuna cu Alex Harding `LUMINATION Ensemble`.
Lucian Ban a absolvit sectiunea "Contemporary Jazz Composition and Arranging" de la New School University din New York. El mai are si o diploma in filosofie obtinuta la Universitatea din Bucuresti.
In prezent locuieste in New York, unde s-a integrat in noua generatie de cantareti & compozitori si a ajuns in linia intai a jazz-ului contemporan modern. Lucian Ban conduce mai multe proiecte si compune melodii inovatoare care reinventeaza idiomul muzicii jazz. Creatiile sale sunt interpretate si de alti muzicieni sau ansambluri. Lucian Ban este liderul "ASYMMETRY Quartet" din care mai fac parte Jorge Sylvester (alto sax), Brad Jones sau Carlo DeRosa (bas) si Derrek Phillips sau Gene Jackson (tobe), si al "The TUBA PROJECT" un grup din care fac parte Bob Stewart (tuba), Alex Harding (bari sax & bas cl), Bruce Williams (alto sax & flaut) si Derrek Phillips (tobe).
In anul 2003 a lansat albumele sale de debut in US: "Something' Holy" un CD care cuprinde duete cu Alex Harding si "Premonition", un disc feat. Alex Harding, Damion Reid, Erik Torrente si Chris Dahlgren. Ambele au primit comentarii pozitive atat din partea criticilor din US, cat si din partea europenilor.
Pianistul Lucian Ban a fost nominalizat de doua ori, in 2005 si in 2006, la prestigioasele premii Hans Koller "Best European Jazz Musician Preis", a caror gala are loc in Viena, Austria.
http://www.lucianban.com/
|
+Burneci, Sebastian
|
+Butoi, Liviu
Liviu Butoi este un muzician roman de jazz. In perioada 1970 - 1972 a facut parte din formatia Phoenix, cantand la oboi si flaut. In 1983 a infiintat formatia Crepuscul. A mai cantat la saxofon si flaut in formatia Bega Blues Band, dupa 1989, formatie din care face parte si Bela Kamocsa, alt fost component al trupei Phoenix.
|
|