artisti

Jazz . romania

 
A-Z
 
D

+Dedeian, Capriel

Capriel Dedeian (n. 19 decembrie 1960, Bucuresti) este un chitarist si compozitor roman de origine armeana, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Incepe studiul chitarei la 14 ani ca autodidact si este atras de jazz inca din adolescenta, dintre preferatii sai facand parte Radu Goldis, Joe Pass, Wes Montgomery, Pat Matino si George Benson. In anul 1976 intra in primul grup alcatuit cu fratele sau, saxofonistul Garbis Dedeian, bateristul Tudy Zaharescu si Mario Dumitrescu (chitara bas). Incepând din anul 1980 canta prin diverse localuri de noapte si restaurante, exersand in acest timp diverse genuri muzicale. In paralel cu studiul chitarei elaboreaza primele compozitii, iar in 1982 isi alcatuieste primul cvartet de jazz rock, care ii mai are in componenta pe: Sorin Raicovescu (claviaturi), Dragos Docan (chitara bas) si Eugen Nichiteanu (baterie). Grupul activeaza prin cluburile bucurestene pana in 1984. 

In 1992 pleaca în turneu in Germania, unde se stabileste pentru trei ani, si revine in tara in toamna lui 1996. Din anul urmator, activitatea de scena a chitaristului scade simtitor, participand la concerte sporadice de club in Bucuresti sau in alte orase romanesti alaturi de grupul fratelui sau. Apar cateva noi piese de muzica usoara. Incepand cu toamna anului 2010, Capriel a inceput lucrul la doua discuri: primul se concentreaza pe muzica jazz rock practicata in prima perioada de creatie, iar al doilea se doreste o continuare a discului Carun, carun, muzica armeneasca, un disc care va fi editat in Statele Unite ale Americii. Incepand cu anul 2009 colaboreaza cu trupa Jazz Challenge (Dan Nicolau - trompeta, Alex Borsan - pian, Adrian Flautistu - bas, Laurentiu Zmau - tobe) cu care sustine numeroase concerte de club.

La Gala Premiilor de Jazz 2010, grupului Capriel Dedeian & Jazz Challenge i s-a acordat premiul „Confirmarea anului”, îndeosebi pentru concertul aniversar „Capriel Dedeian 50 Birthday Concert” de la Sala Arcub. 

+Dedeian, Garbis

Garbis Dedeian (n.24 aprilie 1959, Bucuresti) este un compozitor si saxofonist de jazz.

A abolvit Liceul de muzica nr.1 (sectia pian), si Scoala Populara de Arta (clarinet), insa a urmat si studii de compozitie si orchestratie cu Richard Bartzer.

Debuteaza in 1977, in cluburile de jazz din capitala: Mihai Eminescu si Ateneul Tineretului, conduse de Mihai Berindei. In 1979 participa cu Big Band-ul Centrului Universitar Bucuresti condus de G. Margarint la Festivalul de Jazz de la Sibiu, iar in 1981 apare cu grupul «Jazz Club 303» in cadrul aceluiasi festival. In 1982 participa cu cvartetul propriu la acelaşi festival unde obţine locul al doilea al formaţiilor debutante ceea ce va insemna pentru el si consacrarea. Tot in acest an incepe colaborarea cu formatia VILMANI cu care va participa la festivalurile de la Mamaia, concertele din ciclul «Cu masca, fara masca», la concertele concurs «Melodia anului», inregistrari Radio, Tv, Electrecord. In perioada 1982-1989 participa la toate manifestarile festivaliere din tara si inregistreaza discuri cu: Alexandru Andries, formatiile Metropol si Mihai Stepan.

In 1986 deschide cu cvartetul propriu clubul de jazz Nord situat in incinta Hotelului cu acelasi nume. De mentionat ca in aceasta perioada (1982-1989) Garbis Dedeian se manifesta si in plan componistic (primul sau Opus datand din 1977, piesa intitulata Detaliu, dar si ca aranjor (orchestraza pentru VILMANI, Grigoriu, Giroveanu, Alifantis si altii).

In 1984 este desemnat de critica de specialitate din tara ca fiind tenorul numarul doi al tarii, după regretatul Dan Mandrila. Revista internatională Jazz Forum il numeste «The Young Lion» al saxofonului in Romania. Din 1990 Garbis Dedeian incepe sa sustina concerte si peste hotare si tot in acest an inregistreaza cu fratele sau Capriel Dedeian (chitarist, compozitor) albumul cu muzica armeneasca «Carun-Carun».

+Draghici, Damian

Damian Draghici nu poate fi prins in tipare, in ceea ce priveste publicul caruia i se adreseaza.

Cele 17 albume realizate, Premiul Grammy obtinut, colaborari cu nume ca Richard Marx, Hans Zimmer, David Foster sau aparitia ca si cap de afis alaturi de James Brown, Joe Cocker, Shaggy, Cyndi Lauper, Zucchero, The Gipsy Kings, Roger Hodgson (Supertramp) si The Pointer Sisters pentru turneul Night of the Proms (Noaptea Balurilor) sunt suficiente pentru a defini un muzician de exceptie. 

Damian Draghici este unul dintre naistii desavarsiti ai lumii, un vizionar in muzica, penduland fara efort intre muzica electronica, jazz, rock, trance, gypsy, clasic si post hip-hop. 

Iar ca semn de recunoastere a implicarii sale in promovarea unor proiecte umanitare adesate etniei romme, a fost desemnat ambasador al Anului Egalitatii de Sanse (2007) si ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural in 2008.

+Dragoi, Emy

Emy Dragoi (n. 10 august 1976, Poiana Varbilau, Prahova) este un acordeonist de jazz din Romania.

Nascut intr-o familie de acordeonisti, a studiat la Liceul de Arta din Ploiesti, dupa care a plecat la Academia de Jazz Bill Evans din Paris, unde a studiat pianul. Dupa terminarea studiilor universitare, a colaborat cu mai multe trupe, abordand stiluri diferite de jazz. Albumele sale sunt Accordeon Stiple, inregistrat impreuna cu pianistul Antoine Hervier; Balada pentru Claudia, inregistrat in 2004; si Etnofonia, lansat in 2008 in 32 de tari si care prezinta influente folclorice.

http://www.emydragoi.ro

 

parteneri principali

  • Ambasada Elvetiei
  • Green Sound Team
  • Istituto Italiano di Cultura Bucarest
  • Enayati Medical Center

sponsori

  • Geberit
  • Holcim
  • Best Print
  • Swiss Sponsors Fund